وقتي دوربين ديجيتالي خود را براي عكاسي در دست گرفته ايد و قبل از اينكه شاتر را فشار دهيد به چي فكر ميكنيد؟ اگر مثل بيشتر عكاسان ديجيتالي باشيد به چيز خاصي فكر نميكنيد و فقط ميخواهيد از لحظه عكس بگيريد و رد شويد. اگرچه با عادت به پرسيدن اين سوال ها قبل از عكاسي،در عكس گرفتن پيشرفت خواهيد كرد. در اينجا به ده سؤالي كه قبل از عكس گرفتن بايد از خودتان بپرسيد ميپردازيم.
۱- چه روايتي را ميخواهم به تصوير بكشم؟
اين سؤال بسيار مهمي ست كه در تنظيم تركيب، كادربندي، نوردهي و …كمكتان ميكند. در اصل سؤالي كه بايد پرسيد اين است كه”چرا اين عكس را ميگيرم؟ هدف عكس چه چيزيست؟ چه چيزي را ميخواهم به مخاطب منتقل كنم؟” با اين روش ميتوانيد از لحظاتي كه ميخواهيد شكار كنيد عكس بگيريد. احتمالاً عكسي كه گرفتهايد يا يك عكس لحظه ايست و يا براي گرفتنش مراحل طولاني را پشت سر گذاشته ايد.
۲- نقطه كانوني عكس چه چيزيست؟
در اين عكس نگاه اصلي مخاطبان به چه چيزيست؟ وقتي در مورد آن تصميم گرفتيد زمان آن رسيده است كه به كادربندي بپردازيد. راههاي مختلفي براي تقويت كانون عكس وجود دارد.
حتما بخوانيد: راهنماي عكاسان: اكشن ويژه خودتان را براي ويرايش تصاوير در فتوشاپ بسازيد!
۳- نقاط كانوني ديگر كدامند؟
وقتي در مورد كادر و سوژهاي كه ميخواهيد نگاه مخاطب به آن بيفتد تصميم گرفتيد، نگاه دوبارهاي بهعكس بي اندازيد تا درباره اضافه كردن و يا حذف نقاط كانوني ديگر تصميم بگيريد. وجود نقطه كانوني دوم ميتواند بهعكس عمق دهد اما ممكن است حواس مخاطب را پرت كنند پس يا موقعيت خود را عوض كنيد، فاصله كانوني/عمق كانوني را تنظيم كنيد و يا آن را از عكس حذف كنيد. همچنين به ياد داشته باشيد كه براي راحتي كار، اگر در عكس دو نقطه كانوني باشد شايد ارزش آن را داشته باشد تا دو عكس جداگانه از هركدام بگيريد.
۴- چه چيزي در پسزمينه و پيشزمينه عكس است؟
پسزمينه عكس بيشترين جاييست كه حواس بيننده را در عكاسي ديجيتال پرت ميكند. نگاهي به پسزمينه سوژه بي اندازيد تا ببينيد چه چيز ديگري وجود دارد (همين كار را براي پيشزمينه هم انجام دهيد). ببينيد ميخواهيد پسزمينه فوكوس شود يا بلوري و تار باشد.
۵- بهاندازه كافي نزديك شدم؟
اشتباه رايج ديگر در عكاسي ديجيتال اين است كه سوژه در كادر عكس خيلي كوچك باشد. عكس از نمايه نزديك، زندهتر به نظر ميآيد و جزئيات بيشتري از سوژه را نشان ميدهد. براي اين كار خودتان را به سوژه نزديك كنيد، سوژه را جلوتر بياوريد و يا از يك لنز با فاصله كانوني زياد استفاده كنيد تا حس نزديكي به سوژه ايجاد شود.
۶- منبع اصلي نور چه چيزيست؟
هميشه به نور سوژه توجه كنيد. بدون نور مناسب جزئيات و وضوح عكس را از دست ميدهيد. براي جبران ميتوانيد ميزان حساسيت نور و سرعت شاتر را زياد كنيد (كه موجب ايجاد نويز و تار شدن عكس ميشود). منبع اصلي نور چه چيزي است؟ از كجا ميآيد؟ به منبع مصنوعي نور نياز داريد؟(فلش و غيره) نياز هست كه دوربين را روي سهپايه ثابت كنيد تا دوربين نلرزد؟ و…
حتما بخوانيد: ۷ اشتباه رايج در عكاسي از مناظر طبيعي +روش حل مشكل
۷- كادربندي درست است؟
خيلي از عكسهاي خوب با كادربندي بيرون از خط خرابشدهاند. هميشه بايد شيب افقي، مردم و ساختمانها را چك كنيد. يكي از سؤالهاي مربوط به اين مطلب اين است كه”دوربين را درست گرفتهام؟” بيشتر مردم درست نميگيرند و دستشان ميلرزد و كادربندي آنها درست از آب درنميآيد.
۸- از چه زاويههاي ديگري ميتوانم عكس بگيرم؟
اگر جلوي ده تا عكاس ديجيتال يك صحنه بگذاريد احتمالاً بيشتر آنها عكس مشابهي از همان موقعيت ميگيرند. عكسهاي استانداردي كه همه ميتوانند بگيرند را رها كنيد و در عوض سعي كنيد از زوايا و پرسپكتيو جديد عكس بگيريد تا عكسهايتان خاصتر از بقيه شود.
۹- نوع گرفتن دوربين با فرمتهاي مختلف چگونه تغيير ميدهد؟
بيشتر عكاسان عادت دارند با همان روشهاي هميشگي دوربين را بگيرند (افقي، منظره، عمودي و يا پرتره). اگرچه استفاده از يك روش ايرادي ندارد اما به ياد داشته باشيد كه با تغيير فرمت عكس، اثر و نقش عكس هم عوض ميشود. همچنين ميتوانيد دوربين را براي عكسبرداري بهتر، با زاويه نگهداريد.
حتما بخوانيد: چطور با گوشي هوشمند خود از طبيعت عكسهاي حرفه اي بگيريم؟
۱۰- مسير حركت چشم بيننده چگونه است؟
اين نكته به نقاط كانوني مربوط ميشود اما به خاطر داشته باشيد زماني كه از سوژه ثابتي عكس ميگيريد، چشم بيننده هنگام ديدن آن ثابت نيست و خطوط عكس را دنبال ميكند و جذب رنگ و شكل عكسها ميشود. پس به اين عوامل بصري دقت كنيد تا عكسهاي بهتري بگيريد.
حتما بخوانيد: آموزش ۲۰ نكته مهم عكاسي با موبايل براي تبديل شدن به يك حرفه اي!
البته نميتوانيد تمام اين سؤالهارا هنگام عكاسي به ياد بياوريد اما سري بعد كه دوربين ديجيتال به دست گرفتيد اقلاً دو سه تا از اين سؤالها را از خود بپرسيد. با گذر زمان ملكه ذهنتان ميشوند و به خودتان ميآييد و ميبينيد تمامي اين موارد را رعايت كردهايد.
- سه شنبه ۰۹ مهر ۹۸ ۱۳:۳۹ ۲,۷۲۷ بازديد
- ۰ نظر